***

Bu Blog'da: Ünlü isimlerle yapılan röportajlar ve hikayeleri, gidilen workshop'lar, izlenilen; film-tiyatro-konser notları ve hafta sonu önerileri yer almaktadır.

...

16 Haziran 2015 Salı

Sizin de bir minyatür bahçeniz olsun

Ziraat Mühendisi Burcu Hanım ile Mimar Eşi Onur Bey Minyatür bahçeler hazırlıyorlar. Kendilerini sosyal medya sayesinde keşfettim. Do Design Office çok güzel bahçeler yapıyorlar. Daha doğrusu aklınızdaki dünyayı bir fanusun içine bahçe teması üzerine oturtuyorlar. Eşe dosta değişik hediye arayışındaysanız instagram hesaplarına mutlaka bir göz atın.

Minyatür bahçe fikri ne zaman nasıl oluştu? 
Minyatür Bahçe sanatı, ilk kez dünyada Çin'de uygulanmış olup, dönemin İmparatoru için Han Dynasty'de yapılmıştır. Bu bahçenin yapılma amacı: imparator penceresinden tüm saray bahçesini göremediği için yanı başında bir minyatürünün olmasını istemiş ancak kullanılan tüm bitkilerin canlı olmasını emretmiştir. Dönemin botanik bilimcileri de aynı ya da benzer bitkilerin minyatürlerini yetiştirerek bahçenin temsili bir minyatürünü yapmışlardır. Günümüzde mini bahçeler hayallerin ötesindeki bir dünyayı yanı başımıza taşıyor. Özellikle kapalı alanlarda doğa ile iç içe olabilecek bir imkan yaratıyor. Bizde bu fikirden yola çıkarak kişiye özel, tamamı canlı bitkilerden oluşan ve el yapımı minyatür objeler ile hayallerde yer alan mekanları veya anları minyatür olarak size sunuyoruz. Bahçelerimizde büyük bahçelerde de yapılan sulama, budama, çim biçme gibi pek çok kültürel işlemi yine yapabilecekler.

Minyatür bahçeleri kimler yapıyor, sizi tanıyalım?
Ben Ziraat Yüksek Mühendisiyim, ismim Burcu Pelin Ataç, 30 yaşındayım. Trakya Üniversitesi Ziraat Mühendisliği programından 2007’de mezun oldum, daha sonra ara vermeden Bahçe bitkileri bölümünde meyvecilik alanında yüksek lisans yaparak 2009 yılında mezun oldum. Çeşitli özel ve kurumsal firmalarda iş deneyimi edindikten sonra kendi işimi yapmaya karar verdim. Eşim Mimar Onur Ataç, Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 2010'da mezun oldu. 30 yaşında. 2 yıl özel sektörde çalışıp deneyim edindikten sonra Mimarlık ve dekorasyon alanında faaliyet gösteren Do Design Office firmasını kurdu, 2013 yılında benim katılımım ile Peyzaj tasarımı, organik tarım danışmanlığı ve Minyatür bahçe alanları da eklenerek aynı şirket üzerinde birlikte çalışmaya devam ediyoruz.

Size nereden ulaşabilirler?
Müşterilerimiz Instagram ve Facebook sayfamız üzerinden, web sitemizden, reklam verdiğimiz dergilerden ve tavsiye ile daha önce bizimle çalışan kişilerden bize ulaşabiliyorlar. Ancak sanırım en büyük iletişim ağı yine instagram üzerinden kuruluyor. Tasarım konusunda eşim ile birlikte tüm objeleri kendimiz yapıyoruz ve müşterinin talepleri doğrultusunda değerlendiriyoruz. Genelde ahşap ve seramik malzeme kullanıyoruz ancak yine talebe göre plastik ve metal de kullanabiliyoruz. Tabi tamamı sudan ve diğer etmenlerden zarar görmeyecek özel vernikler ile kaplanıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak elbette kendi bitkilerimi yetiştirmek, bonsai sanatı ile iç içe olsak da yine sipariş miktarının arttığı dönemlerde dışarıdan tedarik etmek durumunda kalıyoruz, stokta var mı yok mu gibi stresler yaşamamak için kendi  üretim serama ihtiyacım var hem de çok.


Minyatür bahçe hazırlığı ne kadar zamanınızı alıyor? Size sipariş vermek isteyenler ne kadar süre önce mail atmalılar? Teslimat nasıl oluyor? 
Sipariş süresini tam olarak veremiyoruz, tasarıma göre değişiyor diyebilirim. 2 günden 2 ya da 3 aya kadar uzanan bir yapım süreci var ister istemez. Müşterilerimizi önceden bilgilendiriyoruz bu konuda ve özel günler olduğunda o tarihe yetişecek tasarımları biz öneriyoruz. Bursa içi teslimatları kendimiz de yapabiliyoruz ya da satış ofisimizden de gelip alabiliyorlar. 

Minyatür bahçelerinizi nasıl hazırlıyorsunuz?
Yaratıcılık alanında takip ettiğim site ve kitaplar var, daha çok yabancı yayınları takip etmeye çalışıyorum. üniversitede peyzaj mimarlığı dersi de görmüş olmama rağmen minyatür ortamda çalışmak kesinlikle mimari tasarımı beraberinde getiriyor, örneğin bahçede kullanılan bir objenin ağaca oranı ya da yaptığımız gölün derinliği ve gerçeğe yakınlığı gibi teknik konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Tabi ki bu konuda en büyük destekçim eşim oluyor, mimari bakış, gerçek algısını en yakın düzeyde görmemizi sağlıyor, her yaptığım bahçede eşim ile birlikte düşünüp gerçekliğini test ettikten sonra müşterimize sunuyoruz. Elbette bu sanat ile ilgilenen Amerika'daki ve Japonya’daki meslektaşlarım ile irtibat halindeyim, fikir alışverişi yaparak, özellikle hangi bitkinin hangi iklimde büyüyeceği ya da nasıl gelişeceği ile ilgili teknik bilgileri almam gerekiyor. Yine örnek vermek gerekirse bir terrarium (kapalı minyatür bahçe diyebiliriz sanırım :) ) içinde yaşayan bitki ile açık saksıda yaşayan bitkiden tutun da iç mekan ve dış mekan bitkileri diye bir ayrımın olduğunu bile unutmamak gerekiyor. Mümkün olan en uzun ömürlü ve minyatür kalan, fazla sulama ve bakım istemeyen ve her dem yeşil kalabilecek bitkiler ile aranjman yaparak bahçelerimizin alt yapısını oluşturuyoruz.

www.dotasarimofisi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...